Uusimman Leivotaan-lehden innoittamana leivoin tänään porkkanasämpylöitä. Ei ole tullutkaan piiiitkiin aikoihin leivottua itse sämpylöitä. Kyllä ne vaan on paljon parempia kuin kaupan sämpylät! Tein sämpylät mukaellen lehden porkkana-siemensämpylöiden ohjetta.

Noin 15 kpl

5 dl vettä

50 g hiivaa

100 g voita tai margariinia

2 porkkanaa

1 tl suolaa

2 rkl siirappia

n.11 dl vehnäjauhoja tai

5-6 dl vehnäjauhoja

8-9 dl spelttijauhoja

(1 1/2 dl kurpitsansiemeniä)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sulata voi ja raasta porkkanat.

Liota hiiva veteen, lisää voisula ja loput aineet. Sekoita hyvin ja anna kohota peitettynä noin 40 minuuttia.

Vaivaa taikinaa kevyesti. Jos se on löysää ja tarttuu käsiin, lisää vehnäjauhoja. Jaa taikina 15 osaa. Pyörittele taikinasta sämpylöitä jauhotetuin käsin ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele kurpitsansiemeniä pinnalle ja anna sämpylöiden kohota noin 45 minuuttia. Paista sämpylät uunin keskitasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Itse jätin taikinasta kurpitsansiemenet pois, koska en saanut niitä lähikaupasta. Sämpylöiden päälle vain ripottelin muutamia siemeniä salaattisekoitus pussista.