Sain Jonnalta ihanan täytepitkojen ohjeen jo jonkin aikaa sitten. Tänään sitten sain vihdoin aikaiseksi kokeilla niitä ja kyllä kannatti Hymy

Täytetty pullapitko (2 pitkoa)

AINEKSET

2½ dl maitoa

50g hiivaa (tai 2pss kuivahiivaa)

2 kananmunaa

1dl sokeria

1tl jauhettua kardemummaa

n.10dl vehnäjauhoja

175g huoneenlämpöistä margariinia

½tl suolaa

TÄYTE

100g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

¾ dl sokeria

½ rkl vaniljasokeria

VOITELUUN

1 kananmuna

KORISTELUUN

raesokeria

VALMISTUS

1.       Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta, kuivahiiva 42). Liuota hiiva pieneen määrään maitoa(kuivahiiva  sekoitettuna pieneen määrään jauhoja) ja lisää loppu maito, munat, sokeri, kardemumma ja 7dl jauhoja.

2.       Vaivaa taikinaa tukevalla puuhaarukalla 5-6 minuuttia (yleiskoneessa 3-4 minuuttia) kunnes siitä tulee notkeaa ja se irtoaa astian reunoista. Anna taikinan nousta liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi eli noin 40 minuuttia.

3.       Paloittele rasva, lisää suola ja noin 3dl tai tarvittava määrä jauhoja. Työstä seos taikinaan ja anna taikinan nousta vielä 20-30minuuttia liinalla peitettynä.

4.       Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä nopeasti. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat pitkulaisiksi levyiksi joiden mitat ovat n.25 x 40cm.

5.       Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä täytettä taikinalevyjen keskelle. Tee viiltoja taikinalevyjen pitkiin sivuihin ja taita suikaleita vuorotellen kummaltakin puolelta keskelle. Anna pitkojen nousta liinan alla noin 30 minuuttia. Säädä uuni 200 asteeseen.

6.       Voitele pitkot munalla, ripottele päälle raesokeria ja paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä liinalla peitettyinä. Pitkot voi pakastaa.

Vinkki! Pitkojen täyteenä voi käyttää myös maustettuja rahkoja, paistonkestäviä hilloja ja mistä itse nyt tykkää. Itse korvasin tällä kertaa täyteen rasvan omena-kanelirahkalla.